Jako Polacy przykładamy co raz większą wagę do tego, czym się odżywiamy. Powód? Otóż wzrasta świadomość potrzeby zdrowego odżywiania. W tym artykule pokrótce zajmiemy się tym zagadnieniem.
Oczywiście wiemy, że prawidłowa dieta – odpowiednio zbilansowana – jest nam niezbędna. Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania witamin, minerałów, białek czy węglowodanów konieczne jest spożywanie różnorodnych, bogatych w rozmaite składniki posiłków. Ale niestety w dobie XXI wieku okazuje się, że wielokrotnie samo uwzględnienie takiego kierunku w zwyczajach żywieniowych jeszcze nie gwarantuje, że będziemy prawidłowo odżywieni. Dlaczego?
Wszystkiemu winna produkcja przemysłowa?
Druga połowa XX wieku przyniosła niezwykły postęp w technologiach hodowlanych oraz rolniczych. Opracowano liczne nawozy, których celem było użyźnianie gleby tak, by przynosiła jak największe plony. Niestety jednak z czasem okazało się, że tak skuteczne na pozór nawozy sprawiały, że osiągane plony nie były i niestety dalej nie są tak odżywcze, bogate w rozmaite potrzebne nam pierwiastki, jak to jest w przypadku plonów z tradycyjnych upraw. Powszechnie znane obecnie wyniki badań poświadczają, że łatwo dostępna żywność oferowana w dzisiejszych sklepach może być nawet kilkukrotnie mniej nasycona potrzebnymi nam wartościami odżywczymi niż to było kilkadziesiąt lat temu, gdy spożywane przez nas płody ziemi pochodziły z małych gospodarstw rolnych. Efektem tego jest z jednej strony – otyłość w krajach tzw. rozwiniętych, natomiast z drugiej strony – autentyczne niedożywienie nowoczesnych społeczeństw.
Zdrowa żywność ekologiczna
Oczywiście koszt wyhodowania żywności pełnowartościowej musi być droższy. Bez zastosowania sztucznych nawozów i oprysków, z jednoczesną dbałością o wartościową glebę pod uprawę, gospodarstwa ekologiczne udostępniają produkty żywnościowe, które naprawdę są takimi, jakich się spodziewamy. Patrząc na ceny takiej żywności, możemy być nieco zaskoczeni wysokością. Ale czy tak naprawdę, biorąc pod uwagę zawartość wartości odżywczych, te produkty wychodzą drożej? Jeśli zjemy jedno jabłko z uprawy ekologicznej, tradycyjnej (o ile naprawdę pochodzi z takowej), to przecież nasz organizm dostaje tyle wartości odżywczych jakbyśmy zjedli przynajmniej kilka jabłek z uprawy przemysłowej. Co raz więcej osób dochodzi do wniosku, że lepiej jeść po prostu mniej, ale lepiej i zdrowiej. Dalej nie jesteś przekonany w wartość żywności ekologicznej? Zachęcamy – spróbuj chociaż przez kilka tygodni lepiej się odżywiać pod tym względem i przekonaj się czy się nie będziesz lepiej czuł!